ЗВІТ ЗАВІДУВАЧА КЗ «ДНЗ №5 ВМР» ОЛЕНИ ОНИЩУК

ПЕРЕД КОЛЕКТИВОМ, БАТЬКАМИ

ТА ГРОМАДСЬКІСТЮ

ЗА 2022– 2023 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

23.06.2023 року

Головними завданнями звіту як засобу інформування громадськості є:

забезпечення прозорості, відкритості і демократичності управління закладом дошкільної освіти; стимулювання впливу громадськості на прийняття та виконання керівником відповідних рішень.

Метою звіту є подальше утвердження відкритої і демократичної державно-громадської системи управління закладом дошкільної освіти, поєднання державного і громадського контролю за прозорістю прийняття й виконання рішень, запровадження колегіальної етики управлінської діяльності завідувача.

Головна мета діяльності КЗ «ДНЗ  № 5 ВМР»:

  • збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дитини;
  • виховання у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної та рідної мови, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля;
  • формування особистості дитини, розвиток її творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду;
  • виконання вимог дошкільної освіти, забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту.

          Наскрізними в організації освітнього процесу з дітьми будь-якої вікової групи є такі ідеї та теорії:

  • гуманістичної педагогіки, спрямовані на гуманне ставлення до дитини;
  • природовідповідності, за якою у дитини розвиваються задатки та здібності, зберігаючи її природу;
  • ідеї про патріотичне і громадянське виховання, використання казки та гри у гармонійному розвитку особистості;
  • солідарної відповідальності держави, громади, родини, фахівців педагогічної освіти й інших професій, причетних до піклування, догляду та розвитку дітей раннього і дошкільного віку.

З-поміж актуальних питань в умовах воєнного стану найважливішими є такі:

  • організація психологічної, методичної підтримки педагогічних працівників;
  • підтримка дітей та батьків у складних ситуаціях;
  • організація освітнього процесу з дітьми раннього та дошкільного віку;
  • налагодження зв’язків і підтримка педагогічного партнерства ЗДО з батьками вихованців, представниками територіальних громад;
  • надання різних видів психолого-педагогічної підтримки дітям, батькам;
  • здійснення психолого-педагогічного супроводу дітей, зокрема й з особливими освітніми потребами.

Важливим завданням дошкільної освіти є консолідація зусиль влади, закладів освіти, громадськості з метою забезпечення необхідних умов для розвитку, освіти, повноцінної соціалізації дітей і створення безпечного освітнього середовища. Постійний діалог між практиками, науковцями, засновниками ЗДО, представниками громад, державних органів дають змогу оцінити та визначити необхідні заходи в організації діяльності закладів у воєнний час та такі заходи, які будуть спрямовані на відродження дошкільної освіти у повоєнний період.

Створення умов для забезпечення рівного доступу для

здобуття якісної освіти

 

          Комунальний заклад «Дошкільний навчальний  заклад № 5 Вінницької міської ради» (далі – КЗ «ДНЗ № 5 ВМР»)– це ясла-садок для дітей загального розвитку. Проектна потужність закладу 100 місць (70 — сад; 30 — яслі). Станом на 01.06.2023 року у дошкільному закладі виховується 140 дітей, з них: 28 дітей раннього віку, 112 — дошкільного віку. Графік роботи закладу: щоденно з 7.00 до 19.00. Станом на 23.06.2023 року ЗДО працює в режимі онлайн. Упродовж навчального року у закладі функціонувало 6 груп, які укомплектовані за одновіковими показниками: групи № 1, №5 – для дітей раннього віку; № 2 – для дітей молодшого дошкільного віку; № 3, 6 – для дітей середнього дошкільного віку;  № 4 – для дітей старшого дошкільного віку. Середня № 6 та старша група № 4 – інклюзивні. У середній групі № 6 виховується двоє дітей з Синдромом Дауна, а в старшій групі № 4 —  одна дитина з ДЦП, інша  з  вадами сечової системи. Інклюзивні групи забезпечені асистентами вихователів.

          В 2022 — 2023 н.р. заклад працював  в онлайн-режимі у зв’язку з воєнним станом. Робота у цей період велася за затвердженим планом, через соцмережу Фейсбук, а також групи у вайбері. Робота у цей період велася за затвердженим планом. Про проведені заходи вихователі звітували щотижня.

Освітня робота з дітьми планується і проводиться відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти, програми «Дитина», листів Міністерства освіти і науки України №1/9-406 від 10.08.2022 р. «Щодо окремих питань діяльності закладів дошкільної освіти у 2022/2023 навчальному році»,  №1\9-344 від 07.07.2021 р. «Планування роботи закладу дошкільної освіти на рік», «Про забезпечення психологічного супроводу учасників освітнього процесу в умовах воєнного стану» (Лист МОН № 1/3737-22 від 29.03.2022), а також питання організації освітнього процесу регламентовано листом МОН

№ 1/3371-22 від 06.03.2022 «Про організацію освітнього процесу в умовах військових дій» та інших документів  галузі дошкільної освіти.

Всі педагогічні працівники перейшли на дистанційну форму роботи з вихованцями та батьками. Основними формами онлайн-комунікацій є: відеоконференція, форум, чат, блог, електронна пошта, анкетування, соціальні мережі, а також офлайн-зустрічі, подорожі, екскурсії з вихованцями. Протягом року проведені як синхронні, так і асинхронні заняття та заходи.

Враховувати особливості дітей дошкільного віку під час організації освітнього процесу в дистанційному форматі  заняття з дітьми молодшого та середнього дошкільного віку проводяться не більше 10 хвилин, старшого дошкільного віку — 15 хвилин.

Перевага онлайн-навчання надана асинхронному режиму навчання. Асинхронний режим більш доступніший для батьків, вони мають змогу у зручний для них час переглянути завдання та попрацювати з дітьми. 45% батьків виконують всі рекомендації, освітні завдання, переглядають відео заняття. 10% батьків працюють з додатками Viber і Telegram. Заняття в синхронному режимі здійснюються через Google Meet. Цінність синхронних занять полягає в тому, що пропонуються активності не тільки для взаємодії вихователя з дітьми, дітьми між собою, а також для ігрової взаємодії «батьки – діти». Батьки стають учасниками освітнього процесу і разом з дітьми виконують завдання та вправи.

Практика показала, що синхронні заняття менш актуальні ніж асинхронні, оскільки у батьків не завжди є змога зранку підключитися до онлайн-зустрічей. Для більшості батьків зручний час синхронних занять – це друга половина дня,  оскільки вони або зайняті професійною діяльністю і не мають достатньо часу для партнерської взаємоді,ї або вважають розвиток, навчання і виховання дитини тільки обов’язком вихователя. Таким батькам  проводяться  просвітницькі активності, для них підготовлено ряд платформ, які зручні у використанні і рекомендовані Міністерством освіти і науки України під час дистанційного навчання  самостійно отримувати інформацію, зокрема: платформа розвитку дошкільнят НУМО, рубрика «Сучасне дошкілля під крилами захисту», яка стала навчальним матеріалом для педагогів та батьків, серія ігрових онлайн-зустрічей для дошкільнят від команди The LEGO Foundatio. Ці Платформи дуже цікаві, матеріал зрозумілий і доступний для всіх вікових категорій. У додатках Viber і Telegram розміщено посилання на навчальний матеріал.

Дистанційне навчання відбувається по-різному, тому що стандартизований підхід до всіх тут не спрацює. В дошкільному закладі взаємодія з родинами в умовах впровадження дистанційної освіти можлива у форматі «педагог – батьки – дитина». Організація дистанційного навчання в ЗДО повинна враховувати з одного боку – часткову несамостійність дитини (вона не орієнтується в часі, має труднощі у під’єднанні до онлайн-конференцій, потребує допомогу в підготовці матеріалу до заняття, може проявлятися мотиваційно-поведінкова  неготовність брати участь у заняттях удома тощо), з іншого боку – потребує високої активності батьків, їх готовності брати участь у стимулюванні, організації дитячої ігрової, мовленнєвої, художньо-продуктивної, рухової діяльності та комунікувати і з вихователем, і з дитиною одночасно.

З метою надання психологічної підтримки дітям, батькам та формування у них навичок первинної психологічної допомоги і самодопомоги функціонує   інформаційна сторінка на сайті закладу «Для вас, батьки». Батьки мали можливість отримати кваліфікаційну допомогу з таких питань: «Панічна атака у дитини. Що робити?», «Допомагаємо дітям знизити напругу», «Що говорити дітям у надзвичайній ситуації», «Техніки, що допомагають відновити емоційну рівновагу під час війни», «Дитина боїться темряви: як попередити та допомогти», «Коли ти мама. Як зберігати ресурс?», «Дихальні практики від дитячої психологині Світлани Ройз».

Також у роботі використовували:

  • поради з надання першої психологічної допомоги людям, які пережили кризову подію;
  • поради від експертів ЮНІСЕФ «Як підтримати дітей у стресових ситуаціях»;
  • інформаційний комікс для дітей «Поради від захисника України»;
  • хрестоматія для дітей дошкільного віку “Моя країна – Україна” з національно-патріотичного виховання.

Вся інформація, індивідуальні консультації вихователі закладу проводили за запитом батьків через додатки Viber та Telegram. Педагогами закладу розміщувалась інформація на веб-ресурсах ЗДО: методичні кейси, банк розвивальних ігор та вправ із різних напрямів виховання та розвитку дітей дошкільного віку, відео заняття, описи та алгоритми проведення дослідів та експериментів тощо задля організації пізнавально-дослідницької діяльності дітей, забезпечення їхнього повноцінного розвитку. За необхідності проводились відео – конференції Google Meet.

Отже, дистанційне навчання в закладі дошкільної освіти можливе і потрібне.  Дистанційну освіту слід сприймати як гарну нагоду підвищити педагогічний професійний рівень, займаючись самоосвітою; така освіта – це слушний момент бути почутими батьками,  це також унікальна можливість узагальнення власного досвіду з індивідуальної роботи з дітьми, на яке нам майже завжди не вистачає часу; дистанційна освіта – це ще й можливість краще пізнати дитину, відчути що їй цікаво, до чого саме прагне дитина; дистанційна освіта – це презентація наших власних досягнень та можливість підвищити свій авторитет серед батьків під час кожного онлайн заняття з дитиною.

Telegram і Viber — зручні і прості месенджери, які надають додаткові опції для ефективної комунікації з батьками. Google Meet — сервіс для  групового відео зв’язку працює як на мобільних платформах, так і ПК, зручний у використанні.  Google Classroom безкоштовний веб-сервіс, створений Google для закладів освіти. На ньому розміщується навчальний матеріал, тести, анкети, Легко  відстежувати прогрес кожного здобувача освіти, супроводжуючи коментарями. Мобільний додаток Google Classroom  дозволяє користувачам робити фото та прикріпляти їх до завдань, поширювати файли з інших додатків і мати офлайн доступ до них. Деякі педагоги мають свої Ютуб-канали: це музичний керівник Оксана ШИЛКО, вихователі Людмила ХІВРИЧ, Оксана РОСКОШЕНКО, Тетяна КАЛІНІЧЕВА.

Створення умов для варіативності навчання

та вжиті заходи щодо упровадження інноваційних педагогічних

технологій у освітній процес

 

Зміст, форми та методи виховання і навчання, використання педагогічних інноваційних технологій та методик, рівень матеріально-технічного забезпечення, навчально-методичної бази та медико-соціальних умов забезпечують належний рівень освітнього процесу та оптимальні умови для повноцінного перебування дітей в закладі.

Освітній процес здійснюється на основі забезпечення умов для повноцінного виховання і розвитку дітей дошкільного віку. Навчально-матеріальна база ЗДО устаткована, постійно оновлюється та гармонізується. В закладі створено належні умови для реалізації дитиною свого природного потенціалу — фізичного, психологічного, соціального.

У закладі розроблено Стратегію  розвитку закладу, яка розрахована на 2022 – 2026 роки та  передбачає створення умов для гармонійного розвитку та успішної соціалізації дітей дошкільного віку, задоволення потреб та інтересів кожної дитини, запитів сім’ї і суспільства шляхом створення ефективного освітнього середовища на основі компетентнісного підходу, принципів гуманізації та демократизації педагогічного процесу для формування оптимального рівня компетентності дошкільнят.

Неможливо забезпечити якісний освітній процес без досягнень сучасної педагогічної науки, а саме інноваційних технологій. Для створення сучасного інноваційного простору педагогічний колектив втілює в практичну діяльність такі інноваційні технології: Л. Б.  Фесюкова «Виховання казкою» — Валентина Кір’якова  (вихователь середньої групи № 3); К. Крутій «Методика використання схем-моделей у лексично-граматичній роботі» —  Алла Нечипорук (вихователь середньої групи № 3); «Використання інтерактивних ігор з дітьми молодшого дошкільного віку» — Оксана Роскошенко (вихователь молодшої групи № 2); «Використання логічних блоків З. Дьєнеша» — Тетяна Калінічева  (вихователь  середньої групи № 6),   М. Єфіменко «Театр фізичного виховання та оздоровлення дітей дошкільного віку»  — Світлана Горбатюк (вихователь старшої групи № 4).

Реалізація програмових завдань проводиться шляхом динамічного, поетапного розвитку й удосконалення матеріальної бази, форм і методів освітнього процесу, поліпшення умов для розвитку здібностей і обдарувань, самореалізації дітей завдяки спільним цілеспрямованим діям всіх учасників освітнього процесу.

Відповідно до Стратегії розвитку  та пріорітетних завдань  закладу, поставлених річним планом, в 2022-2023 навчальному році колектив працював над такими  пріорітетними завданнями:

  1. Формування соціально-громадянської компетентності у дітей дошкільного віку.
  2. Організація оптимального предметно-просторового розвивальне середовище щодо формування навичок безпечної поведінки дошкільників.
  3. Формування мовленнєвої (діалогічної, монологічної, лексичної, граматичної, фонетичної) і комунікативної (здатність спілкуватися з дорослими і дітьми) компетентності дитини з особливими освітніми потребами.
  4. Оптимізація роботи з фізичного виховання, впровадження профілактичних оздоровчих вправ та прийомів валеологічної освіти малюків.

Під час реалізації всіх цих завдань в закладі проводилась чітка, систематична  робота з метою формування у дошкільників знань, умінь, навичок.

Були  розроблені конкретні і змістовні різноманітні форми роботи, спрямовані на підвищення професійної компетентності педагогів щодо вдосконалення роботи по впровадженню інноваційних технології в освітній процес та з покращення роботи по формуванню основних компетенції дітей дошкільного віку: теоретичний семінар «Комунікативно-мовленнєвий  розвиток дитини з особливими освітніми потребами в аспекті соціалізації»; семінар-практикум «Патріотичне виховання – передумова формування  соціально-громадянської поведінки»; проблемний семінар «Здійснення освітньої діяльності з питань дошкільної освіти на період дії правового режиму воєнного стану»; педагогічні читання «Славетні українці: мудрість виховання», консультації для педагогів: «Використання онлайн-сервісів у роботі з батьками»,  «Онлайн навчання дітей з ООП», «Захист і самопоміч у надзвичайних ситуаціях»,  «Як підтримати та заспокоїти  дитину під час війни», «Національно-патріотичне виховання — запорука розвитку соціально-громадянської компетентності дошкільників», «Підвищення рухової активності дошкільників засобами народних рухливих ігор», «Як підтримати та заспокоїти  дитину під час війни», «Створення сприятливого психолого-педагогічного середовища для інклюзивної освіти дітей із особливими освітніми потребами».

Також в режимі онлайн були проведені відкриті покази занять (заходів) педагогів:

  • освітня лінія «Дитина у світі мистецтва», «Нетрадиційне музикування. Музичні цікавинки для кожної дитинки» (музичний керівник Оксана Шилко)
  • освітня лінія «Особистість дитини. Здоров’я та фізичний розвиток», «Подорож на острів Хортиця » (вихователь старшої групи № 4 Світлана Горбатюк)

 Підвищенню професійної компетентності педагогів та результативності освітньої роботи з дітьми сприяла активна участь педагогів в методичній роботі закладу дошкільної освіти. Педагоги ЗДО постійно підвищували свою кваліфікацію через онлайн-навчання:

  • проект «Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні» в рамках проекту «ВзаємоДІЯ».
  • «Використання офісного пакету MS Word в роботі закладу дошкільної освіти» за підтримки центру розвитку педагогічних працівників.
  • Перегляд вебінарів на різну тематику.
  • Курси підвищення кваліфікації при КЗ ВАБО.
  • Робота творчої групи по темі: «Патріотичне виховання, соціально – громадянська компетентність дітей дошкільного віку»

Протягом року приділяли значну увагу запровадженню внутрішньої системи забезпечення якості освіти. На педагогічній раді  затвердили  Типове положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти в ЗДО та Положення про академічну доброчесність учасників освітнього процесу. Динамічна група отримала завдання до 01.09.2023 р.  провести самооцінювання якості освіти в ЗДО.

З метою визначення рівня та вдосконалення освітнього процесу, адміністрацією ЗДО були охоплені контролем усі суттєві питання. Спостереження за якістю педагогічного процесу, співбесіди з вихователями, перегляди занять  дали змогу стверджувати, що педагоги закладу спрямовують освітній процес на формування у дітей бази знань, практичних навичок та реалізацію їх у життя в навколишньому світі. Забезпечення ефективної організації освітнього процесу сприяло позитивному результату у засвоєнні дітьми знань, умінь і навичок згідно з вимогами Базового компоненту дошкільної освіти, Програми навчання і виховання дітей від 2 до 7 років «Дитина».

          У травні місяці  вихователями закладу проведені підсумкові ігри-заняття з дітьми в онлайн-режимі з метою виявлення стану психологічної готовності дітей старшого дошкільного віку до навчання у школі. Старшою  групою № 4 була проведена діагностика дітей щодо готовності до навчання у школі. Кількість продіагностованих – 11 дошкільників. Метою даного обстеження є визначення мотиваційної готовності дітей до навчання в школі, рівнів розвитку здатності довільно керувати своїми діями за покроковою інструкцією дорослого, самостійність дій, розвиток логічного мислення, довільної та інтелектуальної сфери, дрібної моторики, фонематичного аналізу, а також оцінка уміння дітей розуміти, утримувати та відтворювати навчальне завдання, виявлення здатності до розгляду ситуації з різних боків і вміння переключатись з одного знайденого рішення на пошук іншого, визначення самооцінки дітей дошкільного віку.

В загальному підсумку встановлено, що з 11 дітей високий рівень психологічної готовності до навчання в школі мають – 4 (36%) дітей, середній – 6 (55%) дітей, достатнього  – 1 (9%) дитина.

Проведення онлайн-занять стимулювало педагогів до поглибленого вивчення питань, що висвітлювалися, пошуку нестандартних, цікавих рішень, а також сприяло підвищенню їх самооцінки. Як відомо, тільки творчий педагог може виховати творчу особистість, і тому педагоги закладу постійно поповнюють свої психолого-педагогічні знання щодо виховання творчої особистості, намагаючись проявити, в першу чергу, свої таланти та обдарування, поділитись своїм досвідом з колегами закладу .

          Так, творча група педагогів до складу якої входили:  керівник групи Калінічева Т.М., музичний керівник Шилко О.Л., вихователі:  Бандурка Л.В.,  Сирдій В.П.,  Підгородецька О.В.,  Роскошенко О.В. працювали над темою «Патріотичне виховання, соціально – громадянська компетентність дітей дошкільного віку», метою якої стало формування національно свідомого громадянина, патріота, професіонала, тобто людину, якій притаманні особистісні якості й риси характеру, світогляд та спосіб мислення, почуття, вчинки та поведінка,  спрямовані на саморозвиток демократичного громадянина.

З метою зростання професійної майстерності, мотивації педагогів на творчий пошук оригінальних ідей і формування досвіду їх реалізації патріотичного виховання, соціально – громадянської компетентністності дітей дошкільного віку  в закладі протягом року організовували різноманітні  заходи :

  • челендж #Діти_ PRO_місто_659_ фраз з нагоди відзначення 659 річниці з часу заснування міста Вінниці, з метою розвитку в дітей любові до рідного міста, ціннісного ставлення до його історії та традицій;
  • З нагоди Дня захисників та захисниць України проводилась акція зі збору гуманітарної допомоги для військовослужбовців Збройних сил України.
  • #Щаслива_ лапа VІІ Всеукраїнська акція «Happy Мяу для Мурчика»

(за участь у акції нагороджені подякою)

  • Челендж #День_ української_хустки
  • Челендж # Мої_ домашні_ улюбленці»
  • Спортивні перегони #Нащадки_ козацької_ слави
  • Майстер-клас #Лялька_мотанка
  • #Шануймо_традиції_ нашого_ народу
  • #Мова_ єднає _минуле_ з сучасним_та _програмує_майбутнє
  • #Освітня_ родина_ допомагаємо_ перемагаємо
  • #Марафон_добрих_справ
  • Челендж до Дня матері #З_любов’ю_до_ матусі
  • виставка-конкурс #Берегиня_ роду_ українського
  • Челендж #Вишиванка_ душа_ України

Вжиті керівником заходи щодо зміцнення та модернізації матеріальнотехнічної бази закладу

Впродовж 2022/2023 н.р. заклад працював за затвердженим кошторисом, в межах виділених асигнувань. Фінансова діяльність була спрямована на покращення матеріально-технічної бази, створення належних умов для здійснення освітнього процесу, підтримку життєдіяльності закладу.

Щорічно адміністрація закладу подає пропозиції до бюджету (потреба закладу), в якій прописується все необхідне, що потребує заклад.

Міська влада, педагогічний колектив та батьківська громада КЗ «ДНЗ №5 BMP» працюють над поліпшенням матеріально-технічної бази закладу, а саме: поповнення закладу іграшками та іграми, відповідно до «Примірного переліку ігрового та навчально-дидактичного обладнання для закладів дошкільної освіти».

В зв’язку з процесами модернізації дошкільної освіти великої уваги набуває створення сприятливих умов для розвитку дитини. Цьому сприяє впровадження інноваційних освітніх технологій в освітній процес, забезпечення педагогічного колективу новою методичною літературою, періодичними підписними виданнями, сучасним дидактичним матеріалом. У 2022/2023 навчальному році методичний кабінет поповнився різноманітним наочно – дидактичним матеріалом, науковою, навчально – методичною літературою. Була проведена підписка на фахові періодичні видання такі як «Дошкільне виховання», «Практика управління дошкільним навчальним закладом», «Вихователь – методист дошкільного навчального закладу», «Музичний керівник» тощо. Вихователі користуються сучасними науковими розробками, авторськими методиками, розробками занять, свят та розваг, матеріалами з досвіду роботи кращих педагогів закладу та України в цілому.

Всі приміщення ЗДО використовуються раціонально. Працює музично-спортивна зала, обладнано методичний кабінет. Створено умови для медичного обслуговування здобувачів дошкільної освіти – обладнано медичний кабінет, ізолятор.

Питання матеріального забезпечення сплановано в річному плані роботи закладу в розділі «Адміністративно – господарська діяльність».

Всі приміщення знаходиться в належному стані, постійно проводяться роботи щодо його безпечного утримання та підтримання санітарно-гігієнічної чистоти.

Адміністрація   приділяє   велику   увагу   озелененню   території   закладу, створенню комфортного середовища для перебування вихованців на вулиці.

На території доцільно розташовані клумби, газони, дерева і кущі. Квітники постійно оновлюються, силами працівників закладу. Про те, як розквітають клумби, майданчики ЗДО, адміністарція звітує на сторінці садочка у Фейсбуку.

Кожна група має ізольований ігровий майданчик з альтанками. Всі павільйони утримуються в безаварійному стані.

Для проведення освітньої роботи з вихованцями кожний ігровий майданчик укомплектований   лавами та переносними столиками.

На території закладу розміщено спортивний майданчик. Постійно проводиться робота щодо його фарбування та збереження спортивного обладнання.

Ігрові майданчики кожної групи також мають ігрове обладнання відповідно віку дітей для забезпечення рухової активності на прогулянці. Обладнання на групових ділянках та спортивному майданчику розміщено доцільно, надійно укріплено, відповідає ростовим показникам дітей та безпечне для використання.

Всі групові кімнати та коридори естетично оформлені, інтер’єр приміщень дібрано з урахуванням сучасного дизайну, все обладнання та меблі розташовані зручно та доцільно. Всі кабінети забезпечені обладнанням та укомплектовані згідно вимог.

В закладі дошкільної освіти постійно проводиться робота щодо підтримки системи водопостачання, теплопостачання, каналізації, сантехнічного обладнання в режимі безперебійного функціонування, утримання всіх приміщень у відповідності з санітарно-гігієнічними, педагогічними та естетичними нормами. Заклад забезпечено гарячою водою.

Харчоблок знаходиться в належному стані, в робочому стані технологічне обладнання. Постійно залишаються на контролі його санітарно – гігієнічне утримання.

В цілому технологічне обладнання в закладі працює, підтримується його використання в безперебійному режимі.

Всі групи мають естетичний вигляд, в них створені комфортні умови для перебування дітей протягом дня, розвитку здібностей та нахилів, для забезпечення рухової діяльності. Групи постійно поповнюються розвиваючими іграми та іграшками, дидактичними посібниками, які сприяють розвитку пізнавальної сфери, методичною літературою. Ігрове та навчальне обладнання зручно розташоване, доступне для вихованців, спонукає дітей до елементарних дій з ним, сприяє розвитку пізнавальної сфери. В кожній групі організовані осередки для розвитку інтелектуальної діяльності, дрібної моторики рук, самостійної художньої, предметно-практичної діяльності, наявність яких сприяє розвитку кожної дитини. Осередки обладнані необхідним матеріалом для розвитку вихованців згідно віковим особливостям. Створені умови для дослідницької, трудової діяльності (куточки природи, куточки для чергування тощо), розвитку сюжетно-рольових ігор. Також організовано осередки для ознайомлення вихованців з національними традиціями українського народу. Таке середовище в групах сприяє розвитку пізнавальних здібностей дітей, активній самостійній діяльності, набуттю практичного досвіду.

Створено умови для музичного виховання. Музично-спортивна зала використовується для проведення щоденних занять, свят та розваг, дозвілля з музичного виховання відповідно з розкладом занять та планом роботи закладу. Музично-спортивна зала забезпечена музичними інструментами, необхідними меблями, дидактичними посібниками та музично-дидактичними іграми у відповідності до Примірного переліку ігрового та навчально-дидактичного обладнання для закладів дошкільної освіти. В залі є фортепіано, проектор, мультимедійна дошка, дитячі музичні інструменти.

Гармонійному розвитку дітей сприяє створення адміністрацією ЗДО необхідних умов для організації фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми. До війни зала використовувалась для проведення щоденних занять з фізичного виховання, свят, розваг, Днів здоров’я, ранкової гімнастики тощо відповідно із розкладом занять та планом роботи закладу. Музично-спортивна зала оснащена необхідним спортивним обладнанням: гімнастичні стінки; атрибути для виконання загальнорозвиваючих вправ (м’ячі, скакалки, гімнастичні палки, гантелі та кеглі); обладнання для розвитку основних рухів (гімнастичні лави, драбини, мати, канати, дуги тощо); виготовлене власноруч нестандартне обладнання для перестрибування, доріжки для профілактики плоскостопості). Фізкультурне обладнання відповідає гігієнічним, естетичним вимогам та анатомо-фізіологічним особливостям дітей різних вікових груп. Спортивне та ігрове обладнання в закладі дошкільної освіти постійно оновлюється, систематично перевіряється комісією з охорони праці, про що складаються відповідні акти.

Основні гігієнічні вимоги до штучного освітлення (достатність, рівномірність розподілу, відсутність блиску) виконуються. На території закладу працює зовнішнє освітлення. Постійно завідувачем господарством Світланою РИЖОВОЮ проводиться облік використання електроенергії, щорічно проводиться інвентаризаційний облік матеріально-технічної бази закладу, створюється комісія щодо його проведення.

Матеріально-технічна база закладу є достатньою для проведення необхідного обсягу освітньої діяльності з дітьми дошкільного віку щодо реалізації вимог Базового компонента дошкільної освіти, щорічно підлягає оновленню та розвитку.

Залучення додаткових джерел фінансування

навчального закладу та їх раціональне використання

Щорічно удосконалюється приміщення та територія закладу завдяки нашим працівникам та батькам.

У весняний період 2023 року виконано такі роботи:

  • Висаджено квіти- саджанці у рамках акції # Квітни_Допомагай_Перемагай

Фонд громади «Подільська гнромада за підтримки компанії «Декоплант»

  • проведено санітарну очистку території, упорядковані клумби, висіяні та висаджені квіти, посаджені кущі;
  • пофарбоване обладнання

В літній період (липень) 2023 року планується провести наступні роботи:

  • косметичний ремонт приміщень ЗДО, групових приміщень з метою якісної підготовки до нового навчального року;
  • частковий ремонт та фарбування малих форм на дитячих ігрових та спортивних майданчиках.

Вжиті заходи щодо забезпечення навчального закладу кваліфікованими педагогічними кадрами та доцільність їх розстановки

Керуючись Законами України «Про освіту» ст. 58, «Про дошкільну освіту» ст.30, Положенням про дошкільний навчальний заклад, власним Статутом, директор ЗДО на посади педагогічних працівників приймає осіб, які мають відповідну вищу освіту, а саме, освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста, бакалавра, або молодшого спеціаліста (до введення в дію Закону України «Про освіту» — вищу або середню спеціальну освіту).

Заклад укомплектований кадрами згідно штатного розпису: медичним, педагогічним та обслуговуючим персоналом та налічує 32 особи.

Педагогічний процес у ЗДО забезпечують кваліфіковані спеціалісти:

  • завідувач -1
  • вихователь-методист -1
  • музичний керівник -1
  • -вихователі — 12
  • Асистенти вихователів — 2

З 3 педагогів повну вищу освіту мають 5 педагогів, базову вищу — 1. Проходять навчання 2 педагоги.

Мають педагогічні звання:

  • «Вихователь-методист» – 4

Стаж роботи:

  • до 3-х років — 2
  • 3 — 10 років — 4
  • 10 — 20 років -4
  • понад 20 років -5

Кваліфікаційний рівень педагогів:

  • спеціаліст вищої категорії — 2
  • спеціаліст першої категорії –4
  • спеціаліст другої категорії –1
  • 11- й т. р. – 6;
  • 10- й т. р. – 2.

Розстановка кадрів здійснювалась адміністрацією закладу з урахуванням стажу та професійних навиків педагогічних працівників. Показником правильної кадрової політики є стабільність кадрового складу.

Пройшли курси підвищення кваліфікації при КЗВО «Вінницька академія безперервної освіти» наступні педагоги: Гурник В.С.. Островська С.А.

На сьогоднішній день  підвищення кваліфікації педагогічних працівників не обмежується лише курсами. Освіта педагогів на сучасному етапі здійснюється шляхом формальної, неформальної та інформальної освіти за очною, заочною, дистанційною формами навчання або їхнім поєднанням. Педагоги мають можливість самостійно долучитися до короткострокового підвищення кваліфікації шляхом участі у тренінгах, семінарах, семінарах-практикумах, семінарах-нарадах, вебінарах, майстер-класах за різними професійними темами і проблемами. Виконуючи рекомендації Міністерства охорони здоров’я України щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти у зв’язку з поширенням на період  воєнного стану  педагоги закладу вивчали  актуальні проблеми та окремі аспекти дошкільної освіти через вище названі форми роботи.

Педагогічний колектив закладу працював творчо і наполегливо.

Протягом навчального року, на базі КЗ «ДНЗ №5 ВМР» була проведена атестація педпрацівників. Атестації підлягало 2 педагогів:

—  Горбатюк С.А., вихователь, відповідає раніше присвоєному педагогічного званню “вихователь-методист, відповідає раніше встановленому  11 т.р.

—   Шилко О.Л., керівник музичний,  відповідає  раніше присвоєній   кваліфікаційній категорії «спеціаліст вищої категорії», відповідає  раніше присвоєному педагогічному званню “ вихователь-методист”.

Антипедагогічних проявів серед педагогічних працівників закладу не зафіксовано. Педагогів, притягнутих до дисциплінарної відповідальності за ініціативою Департаменту освіти чи керівника закладу, немає.

Дотримання вимог охорони дитинства, створення безпечних умов організації освітнього процесу, техніки безпеки, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм

Сьогодення внесло корективи в освітянське життя та незмінним лишилося те, що усі ми маємо працювати заради наших дітей. Робота кожного наразі надзвичайно важлива.

У стані війни діти дошкільного віку належать до найвразливішої категорії населення. Перебуваючи в небезпеці, в тривалому стресовому стані, дитина позбавлена нормальних умов для розвитку та освіти. Через відчуття тривоги, напруги, страху, невизначеності ускладнюється процес повноцінної соціалізації дитини. Тож головним завданням є охорона життя, збереження та зміцнення фізичного та психічного здоров’я дітей — важливе завдання закладу дошкільної освіти.

З метою формування навичок здорового способу життя та запобігання порушень техніки безпеки працівниками закладу в річному плані роботи в розділі

«Охорона життя і здоров’я дошкільників» плануються заходи щодо попередження дитячого травматизму в трьох напрямках:

  • з працівниками ЗДО;
  • з вихованцями;
  • з батьками.

Особливу увагу було приділено створенню безпечних умов життєдіяльності для учасників освітнього процесу: своєчасно видавалися накази про організацію роботи щодо запобігання дитячого травматизму, проводились інструктажі з працівниками з безпеки життєдіяльності дітей, охорони праці, пожежної та техногенної безпеки. У групах створене предметно-просторове середовище для набуття дітьми знань та навичок з охорони життя. В річному плані роботи передбачені та розглядаються питання на педагогічних радах, Раді закладу, на загальних батьківських зборах, на загальних зборах колективу, на нарадах при завідувачі, на засіданнях батьківського комітету. Крім того, більша частина питань вирішується оперативно по мірі виникнення (за ініціативи батьків та співробітників). З вихованцями згідно з перспективними планами, проводяться різноманітні заходи (заняття, ігри, бесіди, створення навчальних ситуацій, творчі завдання).

З метою формування у дітей свідомого розуміння цінностей власного життя та здоров’я в закладі проводяться наступні заходи:

  • Місячник ЦЗ;
  • Тиждень дорожнього руху;
  • Тижні знань безпеки життєдіяльності;
  • Тижні безпеки життєдіяльності.

Діяльність адміністрації спрямована на виховання в учасників освітнього процесу КЗ «ДНЗ № 5 ВМР» якостей свідомого і обов’язкового виконання правил і норм безпечної поведінки в повсякденній діяльності і в умовах надзвичайної ситуації; формування навиків безпечної поведінки у різних нестандартних ситуаціях, формування знань про правила самозбереження, дорожнього руху, з протипожежної безпеки.

Протипожежна безпека у закладі посідає важливе місце в організації всієї роботи з безпеки. В КЗ «ДНЗ № 5 ВМР» розроблено плани евакуації дітей та працівників на випадок пожежі. На даний час в закладі є всі засоби пожежогасіння. Встановлено системну сигналізацію   про пожежу, яка обслуговується щомісяця.

Навчання і перевірка знань з ОП, ПБ працівників ЗДО проводиться один раз на 3 роки, результати заносяться до протоколів з перевірки знань з охорони праці.

Значна увага протягом року приділялась питанням протидії булінгу: розроблено та затверджено заходи протидії булінгу (цькування) в ЗДО, Правила поведінки здобувачів дошкільної освіти в закладі. Основні напрямки роботи висвітлно на сайті ЗДО.

Попри жорстокий збройний наступ РФ заклад продовжує надавати дітям освітні послуги. Організація освітнього процесу залежить від безпекової ситуації у нашому місті. Рішення про відновлення діяльності та режим роботи ЗДО ухвалюють місцеві органи влади та військові адміністрації, які призначають комісії з обстеження закладів освіти на предмет готовності до організації освітнього процесу у новому навчальному році та створення безпечних умов для всіх його учасників.

Постійно відповідальними працівниками здійснюються відповідні заходи з посилення безпеки, а саме:

  • обов’язкова перевірка закладу освіти та прилеглої до нього території на наявність вибухонебезпечних предметів;
  • перевірка готовності системи оповіщення;
  • проводяться тренування з учасниками освітнього процесу відповідно до Алгоритму дій у разі оголошення сигналу повітряної тривоги або іншої надзвичайної ситуації;
  • проводяться з працівниками закладу занять за темами: «Збереження життя та здоров’я в умовах війни та надзвичайних ситуацій», «Надання домедичної допомоги», «Як діяти у разі зникнення зв’язку» тощо;
  • інформуються батьки про створення безпечних умов для організації освітнього процесу.

З метою створення безпечних умов перебування у закладі освіти всіх учасників освітнього процесу під час воєнного стану чітко дотримуються рекомендації щодо організації захисту закладу освіти  відповідно (листа ДСНС України від 14.06.2022 № 03-1870/162-2 «Про організацію укриття працівників та дітей у закладах освіти»). Зазначені рекомендації підготовлено з урахуванням вимог законодавства та досвіду організації захисту населення в умовах відбиття збройної агресії РФ.

Надання соціальної підтримки та допомоги дітям сиротам, дітям позбавленим батьківського піклування, дітям з малозабезпечених сімей, учасників АТО, ООС

В 2022/2023 н.р. в КЗ «ДНЗ № 5 ВМР» налічувалось:

  • дітей з інвалідністю — 4
  • дітей з особливими освітеіми потребами-4
  • дітей-напівсиріт — 1
  • дітей учасників АТО, ООС — 23
  • дітей з числа вимушених переселенців – 1
  • Кількість дітей, батьки яких загинули при виконанні службових обов′язків-1

Діти даних категорій забезпечуються безкоштовним харчуванням в ЗДО.

Залучення педагогічної та батьківської

громадськості закладу дошкільної освіти до управління його діяльністю; співпраця з громадськими організаціями

В закладі дошкільної освіти функціонує Рада закладу та батьківський комітет. Рішення приймаються на загальних батьківських зборах, засіданнях Ради закладу, групових батьківських зборах.

Ми розуміємо, що для активного залучення батьків до роботи ЗДО, необхідно активно пропагувати свою діяльність, розкривати будні із життя закладу. Тому, велику увагу приділяємо формуванню іміджу закладу через реалізацію роботи в таких напрямках:

  • Інформаційних батьківських зборах онлайн, на сайті закладу, сторінці Facebook тощо ;
  • пропагування та поширення досвіду (системи) роботи ЗДО;
  • наповнення методичним контентом сайт ЗДО.

                 Управлінська діяльність у закладі дошкільної освіти

Управлінська діяльність охоплює нормативно-правову базу, методичну систему роботи, освітній процес, кадри, атестацію педагогів, взаємодію з соціумом, медико-педагогічний контроль, медичну службу, адміністративно-господарчу роботу, фінансову діяльність, харчування дітей, безпеку життєдіяльності учасників освітнього процесу, роботу обслуговуючого персоналу.

В закладі створена система контролю за повноцінною роботою всіх учасників освітнього процесу. Адміністрація закладу планує та здійснює такі форми роботи з педагогами: педагогічні ради, педагогічні години, консультації, співбесіди, ділові ігри, тренінги, виробничі наради, наради при завідувачеві.

Планується та здійснюється контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних, протипожежних норм і правил техніки безпеки, вимог безпечної життєдіяльності дітей і працівників.

Контроль дозволяє встановити відповідність рівня освітнього процесу вимогам програм навчання, виховання та розвитку дітей дошкільного віку, а також спонукає до самоаналізу і самооцінки, порівняння з досвідом інших закладів дошкільної освіти.

Вивчення стану освітнього процесу планується у формі комплексної та тематичних перевірок, попереджувального, оперативного, порівняльного контролів. Ці види контролів забезпечують вивчення діяльності всіх педагогів, систематичність, злагодженість роботи всього колективу.

З метою вивчення стану життєдіяльності дітей дошкільного віку здійснювались такі контролі:

  • Стан роботи з громадянсько-патріотичного виховання дошкільників.
  • Результативність використання ІКТ в освітньому процесі різних вікових груп
  • Підготовка дітей шестирічного  віку до шкільного навчання та забезпечення рівних стартових можливостей для подальшого успішногошкільного навчання;
  • Стан організації роботи з фізичного виховання в ЗДО;
  • Підсумки освітньої роботи за 2023/2023 н. р;
  • Створення предметно-просторового розвивального середовища в групах ЗДО;
  • Підготовка вихователів до занять;
  • Організація роботи з питань захисту здоров’я та життя дітей у надзвичайних ситуація;
  • Контроль за самоосвітою педагогів;
  • Ведення методичної документації: виконанням рішень педагогічних рад, рекомендацій семінарів, практикумів, ведення протоколів педагогічних рад, батьківських зборів;
  • Організація харчування дітей в ЗДО;
  • Стан охорони праці в дошкільному закладі;
  • Санітарний стан приміщень в дошкільному закладі

Контроль дозволяє встановити відповідність рівня освітнього процесу вимогам програм навчання, виховання та розвитку дітей дошкільного віку, а також спонукає до самоаналізу і самооцінки, порівняння з досвідом інших закладів дошкільної освіти. Вивчення стану освітнього процесу планується у формі комплексної та тематичних перевірок, попереджувального, оперативного, порівняльного контролів. Ці види контролів забезпечують вивчення діяльності всіх педагогів, систематичність, злагодженість роботи всього колективу.

В результаті спостереження за педагогічним процесом та наданням відповідної допомоги вихователям були надані пропозиції щодо усунення наявних недоліків. Матеріали даних вивчень узагальнені в наказах та довідках із зазначенням термінів, висновків та зауважень за результатами вивчення, а також, за необхідністю, визначенням коригувальних заходів. Результати вивчень були оголошені на нарадах, педагогічних радах закладу.

Контроль за роботою педагогів з батьками здійснюється завідувачем через тематичні, фронтальні види контролю. Результати заслуховуються на педагогічних радах, загальних зборах колективу, педгодинах.

Складений на рік план контролю допоміг охопити найбільш значущі сторони організації життєдіяльності та освітнього процесу відповідно до пріоритетних завдань та мети закладу.

Отже, заплановану роботу на 2022/2023 н.р. можна вважати виконаною в повному обсязі.

Від імені всього нашого колективу, я, як завідувач КЗ «ДНЗ № 5 ВМР», дякую батькам, які небайдужі до життя нашого дитячого садка та завжди беруть активну участь у різноманітних заходах щодо його покращення, а також хочу завірити, що й надалі в закладі буде проводитись робота щодо забезпечення належних умов життя і виховання дошкільників, для підтримання іміджу та збільшення потенційних можливостей.

Вдячна за увагу та підтримку! Сподіваюсь на подальшу співпрацю з колективом, батьками.

                 Завідувач КЗ «ДНЗ № 5 ВМР»                  Олена  ОНИЩУК