ПАМ'ЯТКА

БУТУЛІЗМ!!!

        Ботулізм – важке токсичне інфекційне захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій – збудників ботулізму (клостридіум ботулінум) і характеризується ураженням центральної, вегетативної нервових систем і є смертельно небезпечним! Збудник широко поширений в природі, знаходиться в ґрунті. Крім того, збудник ботулізму, при сприятливих умовах – в анаеробних умовах (без доступу кисню) накопичується в консервованій продукції, у великих товщах м’яса, в м’язах риби, спори перетворюються у вегетативні форми, які розмножуються і утворюють токсин. Ботулотоксин  один із найсильніших відомих у природі ядів. Присутність ботулотоксина в продуктах не змінює їх органолептичних властивостей! Токсин є нестійкий до дії температури, розпадається при тепловій обробці харчових продуктів (при кип’ятінні, протягом 15 хвилин, повністю втрачає свої токсичні властивості). Прогноз при ботулізмі завжди важкий, своєчасне лікування із застосуванням протиботулістичної сироватки може забезпечити поступове одужання. За інформацією Центру громадського здоров’я України протягом минулого місяця 2024 року в Україні зафіксовано 12 випадків з підозрою на ботулізм, з них у 5 людей діагноз підтвердився, ще по 7 випадках очікуються результати досліджень.

З таким попереднім діагнозом шпиталізовані люди у Миколаєві, Полтаві, а також на Черкащині, Львівщині, Тернопільщині та Одещині. Причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва — домашні паштети, в’ялена риба та м’ясо. В кожній області наявні запаси протиботулічної сироватки, а хворі отримують всю необхідну медичну допомогу. За повідомленням ДУ «Вінницький обласний центр контролю та  профілактики хвороб МОЗ України» по Вінницькій області за 2023 рік, зареєстровано 6 випадків з 6 потерпілими серед дорослих, серед дітей летальних випадків не реєструвалося. Однак, протягом 2024 року по Вінницькій області зафіксовано вже 1 випадок захворювання на ботулізм серед дорослих в Жмеринському районі. Захворювання пов’язують в основному з вживанням консервованої домашньої продукції. За 2023 рік та на початку поточного року на території Вінницької МТГ випадки на вищезазначене захворювання не реєструвалися. Однак, вразі встановлення та підтвердження діагнозу захворювання на ботулізм, всі випадки розслідувались фахівцями Вінницького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, з послідуючим  інформуванням Головного управління  Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

З метою попередження захворюваності на ботулізм, керуючись пунктом 11 «Положення про єдину державну систему цивільного захисту», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 09.01.2014 № 11, пунктом 4 «Положення про міську комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій», затвердженого рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.05.2024 № 1241, міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

 

 

 

 

 

 

 

Зображення1

 

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області  застерігає:

Не залишайте дітей без нагляду – може трапитися лихо!

В умовах сьогодення, коли задля перемоги України  обоє батьків працюють: хто на фронті, а хто в тилу, гостро постає питання – кому доглянути малечу. Нерідко дорослі залишають дітей вдома самих, не задумуючись про наслідки своїх дій. Адже дитина, поринаючи у власні ігри, може травмуватися чи призвести своїми діями  до руйнівної пожежі.

В основі дитячих пустощів із вогнем лежить допитливість, бажання пізнати навколишній світ і наслідування дорослих, які щодня пораються біля печі, газової плити або палять цигарки.

Залишені без нагляду, вони шукають пригод у покинутих будівлях, на річках, в лісах та в інших небезпечних місцях.

Тож, для того, щоб нагадати дорослим про наслідки неналежного догляду за дозвіллям власних дітей, вкотре закликаємо посилити  роз’яснювальну роботу серед населення та застерегти  батьків не наражати малечу на небезпеку!

Шановні батьки!

  • Якщо ви залишаєте дитину вдома саму, переконайтеся що всі наявні в помешканні електроприлади та газове обладнання знаходяться у справному стані, а сірники сховані у недоступному місці.
  • Не залишайте дітей вдома самих, якщо вони не здатні самостійно вирішити проблеми, які можуть виникнути.
  • Вирушаючи на відпочинок до водойми або на природу слідкуйте за тим, щоб малеча не залишалась без нагляду.
  • Не дозволяйте малолітнім дітям самостійно відвідувати місцеві ставки, річки, покинуті будівлі.

Виховуйте у дитини свідоме ставлення до правил особистої безпеки!

          Пам’ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все,

                                     ваша особиста відповідальність!

 

10 практичних порад, які можуть убезпечити вас та ваших близьких і оточення від інформаційних загроз з боку противника.

Заздалегідь упевніться:

  • що маєте доступ до інформації з офіційних каналів державних органів, а також теле- і радіоканалів Суспільного мовлення;
  • що в разі необхідності зможете підтримувати зв’язок зі своїми близькими.

Задумайтеся, хто і з якою метою поширює інформацію:

  • чи є ця інформація на офіційних ресурсах держави;
  • для чого ця інформація з’явилася саме зараз;
  • це думка чи факт;
  • чи повідомляють про це інші джерела.

Дотримуйтеся 10 порад

  1. Мета поширювачів дезінформації – посіяти паніку, послабити нашу волю до оборони. Не допомагайте їм, допомагайте собі: зберігайте самоконтроль і не поширюйте інформацію емоційного характеру в соцмережах.
  2. Україна захищається та продовжує боротьбу за свою територію. Якщо ви чуєте протилежне – це неправда. Вас хочуть деморалізувати.
  3. Не вірте і не поширюйте інформацію з сумнівних джерел. Правдива інформація – на офіційних сторінках і каналах державних органів та Суспільного мовлення.
  4. Жодним чином не поширюйте інформацію про переміщення українських військ. Ви можете нашкодити тим, хто захищає вас і державу.
  5. Україна веде оборонну війну на своїй території. Повідомлення про нібито обстріли мирного населення українськими військовими – неправда. Ворог хоче підірвати вашу довіру до власних захисників.
  6. Агресор поширюватиме різні чутки не лише про бійців, а й про військово-політичне керівництво, аби українці не довіряли і йому. Але довіряти не можна саме ворогу – його емоційним провокаціям і повідомленням, які неможливо перевірити. Звіряйте кожну тривожну новину з офіційними джерелами.
  7. Інформацію про втрати можуть знати лише органи безпеки та оборони України. Інформація на приватних акаунтах може не відповідати дійсності. Не поспішайте ділитись такою інформацією.
  8. Агресор поширюватиме наклепи і «зраду» через свої офіційні чи підконтрольні канали. А може використовувати й інші засоби – прикриватись патріотичними гаслами і українською символікою. Перевіряйте патріотичні на вигляд, але сумнівні повідомлення та заклики.
  9. Мета ворога – розколоти українське суспільство зсередини й знищити нашу віру у власні сили. Ми дійсно різні й наші погляди можуть не збігатися, але ми маємо спільну справу – дати відсіч окупанту. Тому зберігайте єдність і підтримуйте одне одного.
  10. Якщо перервався інтернет-зв’язок або сторінки державних органів були зламані, звертайтесь по інформацію до Суспільного мовлення. Якщо не працює телебачення – вмикайте абонентську радіоточку.

 

Порадник для батьків підготовлено в межах проєкту ЮНІСЕФ “Забезпечення безперервності навчання та розвитку дітей дошкільного віку в умовах кризи в Україні”, який реалізує ВГО “Асоціація працівників дошкільної освіти” за підтримки Міністерства освіти і науки України, Українського інституту розвитку освіти.

Тут зібрано рекомендації та поради, як уберегти дитину від небезпек вдома, поза домом і в умовах

 https://osvita.ua/doc/files/news/896/89615/Poradnik_dlya_batkiv_Podbajte_pro_bezpek.pdf

 

У РАЗІ
НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ
АБО ВІЙНИ

Як підготуватися до надзвичайної ситуації
Як підготувати власну оселю.

Як підготувати запас води.

Як підготувати транспортний засіб

Якими продуктами запастися для дому та тривожної  валізи.

Як підготувати аптечку.

Що покласти в тривожну валізу.

Як домовитися з родичами та близькими про план дій.

Як подбати про домашніх тварин
Зв’язок та пошук інформації

Як бути на зв’язку та отримувати інформацію.

Як використовувати рації.

Як захиститись від дезінформації.

Яким джерелам інформації можна довіряти.
Укриття
Що таке укриття.

Що робити, коли почули сирени.

Правила перебування в укритті.
У зоні бойових дій

Як поводитися під час обстрілів

Правила поведінки в зоні бойових дій

Як допомагати армії в зоні військових дій.
Електронна версія довідника: https://dovidka.info/

1

 

 

Doc53

6